Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Erärepun vinkkejä kerrospukeutumiseen

Kerrospukeutumisessa asustekerroksia on tyypillisesti kolmea tyyppiä. Puhutaan alus-, väli- ja päällyskerroksista, joista jokaisella on oma tehtävänsä. Tärkeää osaa näyttelee kerrosten väliin jäävä eristävä ilma.

Asusteissa on nykyään paljon valinnanvaraa. Koska olosuhteet ja käyttötilanteet vaihtelevat ja olemme kaikki erilaisia, sopivimman asustuksen omiin tarpeisiisi löydät parhaiten kokeilemalla. Seuraavassa esitellyillä ohjeilla on hyvä aloittaa - pahasti ei pieleen voi mennä.

Esitetyt eriaatteet toimivat myös silloin, kun luonnossa oleskelu kestää pitkään ja varusteita ei välillä päästä huoltamaan.

Asukerrosten toiminta

Alin  kerros

Alin kerros on ihoasi vasten. Se määrää miltä olosi tuntuu. Kuiva, tasaisen lämmin vaate tuntuu mukavammalta kuin märkä ja kylmä. Kerroksen tärkein tehtävä on johtaa kosteus pois iholta. 

Välikerros

Välikerros ottaa vastaan kosteuden ja siirtää sen seuraavaan kerrokseen sekä toimii eristeenä päällimmäisen ja alimman kerroksen välissä. Sen tehtävä on pitää lämpötila mahdollisimman mukavana. Parhaimmillaan välikerros kykenee kosteuden käsittelyyn sekä fysikaalisesti että kemiallisesti. Sään kylmetessä on helpompi lisätä välikerroksia päällimmäisen kerroksen paksuntamisen sijaan.

Päällimmäinen kerros

Päällimmäinen kerros toimii sääsuojana tuulta, sadetta ja auringonpaistetta vastaan. Retkeiltäessä kannattaa suosia ohuesta kohtalaisen tiiviistä kankaasta valmistettuja kevyitä vaatteita, jotka pitävät tuulta ja antavat suojaa kevyeltä sateelta. Rankemmassa sateessa käytetään sitten varsinaisia sadeasuja.  Todella kylmässä ja paikallaan oltaessa paksummatkin päällysvaatteet puolustavat paikkaansa.Eri kerroksissa hyviksi todettuja ratkaisuja

Alin kerros

Polypropyneeli sopii parhaiten jatkuviin urheilusuorituksiin. Pestävä joka käytön jälkeen.

Urheilusuorituksiin, joissa rasitus ja lämmöntuotanto ovat jatkuvia soveltuvat alusasuun parhaiten hyvin kosteutta läpäisevä neulos ja kuitu, joka imee vettä vain nimeksi sekä kuivuu nopeasti (polypropeeni, polyesteri, Dupont coolmax®). Asun neuloksen tulee olla ilmavaa ja kovasti hikoiltaessa myös verkkoneule tulee kyseeseen. Perinteinen verkkopaita onkin monessa tilanteessa todettu erittäin toimivaksi alusasuksi. 

Kun rasitus vaihtelee ja välillä joudutaan olemaan paikoillaan kylmässä, parhaiksi alusasuiksi ovat osoittautuneet hyvin ohuet täysvillaiset tai villasekoitteiset kerrastot. Ne päästävät syntyneen kosteuden tasaisesti läpi kuivuen paikoillaan oltaessa ja säilyttävät lämpimyytensä myös kostuessaan. Jotkut ovat todenneet hyväksi käyttää villaista ohutta väliasua suoraan alusasuna. 

Myös paljon ilmaa kuituun ja neuleen rakenteeseen sitovia keinokuituneuleita on kokeiltu menestyksellä. Näiden ongelmana on usein likaantumisen mukanaan tuomat hajut ja eristyskyvyn laskeminen. Vastaava villaneule saadaan puhdistettua tuulettamalla. Ennen tällaisen asusteen käyttöä pitkällä retkellä sitä olisi hyvä testata lyhyemmällä reissulla. 

Suomen Puolustusvoimain käytössä on modakryylinen poolo ns. kilpikonnakauluksella. Neuleen alapuolella pystysuorat "rivat" muodostavat ilmakanavia, jotka eristävät ja siirtävät kosteutta tehokkaasti sekä syvyys- että pystysuunnassa.

Välikerros

Verkkopaidalla saadaan ilmatilaa välikerrokseen.

Välikerros eristää kylmältä ja kuumalta sekä siirtää kosteutta. Siihen valitaan materiaaleja, jotka sitovat runsaasti ilmaa. Tekokuituisista ilmavat fleecet ovat suosittuja ja vanha kunnon villapusero toimii edelleen. Kannattaa muistaa, että fleeceissä on eroja. Esimerkiksi erittäin ilmava mikrofleece eristää hyvin ja kosteus siirtyy paremmin sen läpi kuin tiiviimpien versioiden.

Täysin tekokuituisista välikerroksista ollaan hyvää vauhtia siirtymässä villalla terästettyihin neuleisiin. Ne ovat osoittautuneet varsinkin kosteuden käsittelyn osalta erinomaisiksi. Lisäksi ne ovat villan ansiosta tekokuituisia hygieenisempiä.

Välikerrokseen kylmissä oloissa saadaan reilusti lisää eristävää ilmatilaa laittamalla verkkopaita varsinaisen väliasun alle. Samalla kosteuden siirto tehostuu.

Villafrotee on myös Suomen puolustusvoimien valinta väliasuksi.

Yksi parhaista väliasumateriaaleista on villafrotee, jossa neuleen alapuoli muodostuu lenkkineuleesta. Villakuitu sinällään sisältää runsaasti ilmaa ja lenkkineule tekee kankaasta vieläkin ilmavamman. Runsas ilmatila toimii erinomaisena eristeenä. Suomen Puolustusvoimain valinta välikerrokseen on juuri villafrotee. 

Alapinnan froteeneule moninkertaistaa kosteutta imevän pinta-alan. Alta tuleva kosteus siirtyy nopeasti syvälle neuleeseen, joka kuljettaa sen tasaisesti eteenpäin. Tasaisesti kosteutta siirtävä väliasu helpottaa myös päällimmäisen asun kosteuden poistoa. Villa kykenee myös tarvittaessa puskuroimaan kosteutta melkoisia määriä eristyskykyään menettämättä.
 
Välikerroksia voi olla useampia. Niitä lisäämällä ja vähentämällä voidaan säädellä asustusta rasituksen ja lämpötilan mukaan.


Ylin eli sääkerros

Ylin kerros suojaa alempia sään suoralta vaikutukselta. Se vaimentaa tuulta, pysäyttää sateen ja suojaa auringon paahteelta. 

Eri maiden armeijat käyttävät päällimmäisenä kerroksena tyypillisesti hyvin tiiviistä ohuista puuvilla-/polyesterisekoitekankaista valmistettuja vaatteita. Ainakin vielä täyssynteettiset ratkaisut ovat harvinaisia. Esimerkkinä siviilipuolelta löytyy vanha kunnon anorakki. Kangas vaimentaa tehokkaasti tuulta, ohuena kuivuu nopeasti ja on kohtuullisen kipinänkestävä ilman mitään tulensuojakäsittelyäkin. 

Kylmässä lisätään eristäviä kerroksia alle. Erilaisia toppa- ja plyysivaatteita, fleesejä ja villavaatteita on käytössä. Suomen armeija on päätynyt villafroteiseen väliasuun ja villapaitaan. Lisäksi löytyy vielä topattu talvitakki kylmimpiin keleihin.

Sateen sattuessa päälle tulee ohut hyvälaatuinen kuoriasu (vain parhaat kalvot kelpaavat) tai kunnon sadevarusteet. Nämä suojaavat mainiosti myös kovilta tuulilta.

Retkeiltäessä pitää aina muistaa, että vaatteet joutuu kantamaan mukanaan. Tämä rajoittaa mukaan otettavia varusteiden määrää, joten vaatteiden tulisi olla mahdollisimman monikäyttöisiä. Useilla ohuilla kerroksilla päästään helpoimmin keveään ja lämpimään varustukseen.